Metoda TheraSuit

TheraSuit, (Brevet SUA nr. US 7153246,  Brevet internațional nr. PCT/ US2008/051458), frecvent denumită și „Terapia costumului”, a fost concepută de Richard și Izabela Koscielny.

Pentru a practica Metoda TheraSuit în scopuri clinice, terapeuții trebuie să fie special pregătiți și certificați.

TheraSuit este singurul dispozitiv de acest fel înregistrat la Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și care îndeplinește toate cerințele și reglementările din domeniu. În prezent există peste 350 de clinici în lume care utilizează cu succes Metoda TheraSuit în America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Combinat cu programul nostru zilnic intensiv, Terapia costumului accelerează dezvoltarea de noi abilități motorii conducând la întărirea mușchilor și deprinderea creierului și a corpului cu statul în șezut, în picioare și cu mersul.

Datorită modului de construcție și a îmbunătățirilor aduse, costumul TheraSuit este o orteză poroasă, moale și dinamică. Principalul său scop este îmbunătățirea și modificarea propriocepției (presiunea din încheieturi, ligamente, mușchi), reducerea reflexelor patologice ale pacientului, restabilirea sinergiilor musculare fiziologice (tiparele corecte de mișcare) și conferirea de greutate corpului (un proces similar reacției mușchilor nostri la acțiunea forțelor gravitaționale asupra noastră timp de 24 de ore). Toate cele de mai sus normalizează aferențele vestibulare și proprioceptive (informațiile care ajung la sistemul vestibular). Sistemul vestibular este un centru extrem de important deoarece acesta procesează, integrează și retrimite toate informațiile primite de la mușchi, încheieturi, tendoane etc. Acesta influențează tonusul muscular, echilibrul și poziția corpului în spațiu.

Cu cât este mai corectă propriocepția (din partea încheieturilor, ligamentelor, mușchilor, tendoanelor, capsulei încheieturilor etc.), cu atât este mai corectă postura. Cercul vicios) poate fi întrerupt și informațiile incorecte sunt înlocuite cu informații corecte „noi”. Un pacient (copil) diagnosticat cu paralizie cerebrală și alte disfuncții neuromotorii necesită sute de repetări ale oricărei mișcări. Considerăm că fiecare individ are un număr „magic”. De exemplu: un bebeluș care încearcă să se ridice de pe podea va trebui să repete mișcarea de câteva sute de ori pentru a o stăpâni cu adevărat. Altul poate avea nevoie de mai multe sau mai puține repetări pentru a deprinde aceeași abilitate. Cu toate acestea, în cazul copilului cu paralizie cerebrală, acest număr „magic” destul de mic crește la o mie sau chiar mai multe repetări pentru a deprinde și stăpâni noi abilități. Costumul TheraSuit purtat o perioadă îndelungată va corecta propriocepția și va accelera progresul. Datorită costumului TheraSuit și a terapiei de mișcare fizică, abilitățile exersate vor deveni mai fluente și vor necesita tot mai puțin efort. Din acest motiv, costumul TheraSuit facilitează dezvoltarea de noi abilități motorii grosiere și fine precum șezutul, statul în picioare și mersul.

Metoda TheraSuit a fost propusă ca alternativă la fizioterapia convențională și are la bază un costum conceput inițial de ruși pentru a fi utilizat de cosmonauți în spațiu în vederea minimizării efectelor imponderabilității. Terapia costumului sau Corectarea Proprioceptivă Dinamică (CPD) a fost popularizată ca metodă de tratament în Polonia și Statele Unite și se axează pe îmbunătățirea stimulării senzoriale și generarea la pacienți a capacității de a sta în picioare și de a se mișca prin intermediul rezistenței terapeutice a costumului. Această metodă permite deprinderea mișcării, a statului în picioare și a strategiilor de echilibru.

Costumul TheraSuit cuprinde o vestă, pantaloni scurți, genunchiere și încălțăminte specială, având cârlige și coarde elastice care ajută corpul să înțeleagă cum trebuie să se miște în spațiu. Terapeuții utilizează costumul TheraSuit pentru a menține corpul în postura corectă. Costumul are rol de schelet extern care generează o greutate verticală de aproximativ 15 până la 40 kg. Costumul mărește capacitatea pacientului de a dezvolta noi planuri motorii prin exerciții repetitive de întărire musculară, permițând formarea și consolidarea artificială a mișcărilor corecte și mărind forța în același timp.

Metoda TheraSuit aprofundează conștientizarea proprioceptivă și oferă copilului o postură mai bună în cursul diverselor activități. Restabilirea posturii corecte joacă un rol crucial în normalizarea tonusului muscular și a funcției senzoriale și vestibulare. Costumul aliniază corpul cât mai aproape de postura normală și ideea este ca părțile corpului să se miște contra unei rezistențe, îmbunătățind forța musculară. O serie de coarde elastice atașate asigură compresia încheieturilor (stimulare tactilă) și rezistența mușchilor în timpul mișcării. Prin poziționarea coardelor elastice, grupele musculare selectate pot fi exersate pe măsură ce pacientul își mișcă membrele și astfel terapia costumului este o formă de exercițiu controlat contra unei rezistențe. Terapia costumului îmbunătățește anduranța, flexibilitatea, echilibrul, coordonarea, densitatea osoasă și conștientizarea spațială.

Împreună cu costumul TheraSuit se utilizează uneori și o Unitate de Exersare a Abilităților (UEA) pentru a-i ajuta pe copii în activitățile funcționale și exercițiile de întărire musculară.  UEA este utilizată pentru a izola și întări anumiți mușchi sau grupe de mușchi cu scopul de a mări forța musculară, flexibilitatea, mobilitatea și de a îmbunătăți abilitățile funcționale. Uneori, copiii numesc UEA „cușca”. „Cușca” se mai numește și „cușca păianjenului” când copiii sunt echipați la brâu cu o centură legată de cușcă prin intermediul coardelor elastice. Cu ajutorul coardelor elastice se asigură copilului minimul de siguranță și echilibru necesare exersării unor activități pe cont propriu. De asemenea, cușca permite copilului și terapeutului să efectueze activități care ar necesita în mod normal doi sau trei terapeuți, având rolul unor perechi suplimentare de brațe. În cușca păianjenului, copiii pot realiza activități de care nu ar fi capabili fără ajutorul coardelor elastice. În funcție de cum sunt poziționate coardele elastice, se pot exersa șezutul, îngenuncheatul, statul în patru labe, statul în picioare, se pot efectua exerciții de întărire a mușchilor și multe alte activități.

Elementul cheie al unui plan intensiv este programul de întărire musculară și echilibru stabilit pentru participant în funcție de nevoile sale individuale și de punctele sale forte și slabe. Creșterea forței se reflectă în activități funcționale zilnice care urmează exercițiilor de întărire musculară sau sunt combinate cu acestea. Eliminarea reflexelor patologice și stabilirea de tipare noi corecte și funcționale de mișcare prezintă o importanță deosebită. O zi obișnuită a unui program intensiv poate consta în masaj de încălzire și masaj al țesutului profund, tehnici de reducere a tonusului muscular și de integrare senzorială, atenuarea tiparelor patologice de  mișcare, intensificarea tiparelor active corecte de mișcare, întinderea/întărirea anumitor grupe de mușchi cu rol în mișcarea funcțională, exerciții de rezistență progresivă, exersarea echilibrului/coordonării și anduranței, transferul activităților funcționale și exersarea mersului. Astfel, terapia intensivă este ideală pentru cei care doresc accelerarea progresului în ceea ce privește abilitățile de dezvoltare și cele funcționale.